صرفه جویی 163 میلیون مترمکعب آب در استان/13 هزار حلقه چاه در استان مرکزی وجود دارد

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی گفت: از ابتدای اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در استان و با پر کردن چاههای غیرمجاز، نصب کنتور هوشمند، جلوگیری از اضافه برداشت ها و تعدیل پروانه های بهره برداری، 163 میلیون مترمکعب در برداشت از منابع آب زیرزمینی صرفه جویی شده است.

 به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای مرکزی، مهندس عزت اله آمره ای در نشست خبری با رسانه های استان افزود: از 13 هزار حلقه چاه موجود در استان تعداد هفت هزار حلقه چاه مجاز کشاورزی ،دو هزار و 600 حلقه چاه فاقد پروانه و مابقی چاههای مجاز مربوط به شرب و خدمات می باشد.

مهندس آمره ای ادامه داد: از دو هزار و 600 حلقه چاه فاقد پروانه در استان یک هزار و 600 حلقه مربوط به قبل از سال 85 (فرم یک) و و یک هزار حلقه چاه مربوط به بعد از سال 85 است (فرم 5) که طبق قانون تعیین تکلیف چاههای فاقد پروانه بایستی مسدود شوند.

وی بیشترین تعداد چاههای غیرمجاز فرم 5 را با 190 حلقه چاه مربوط به شهرستان شازند دانست و ساوه، خنداب، خمین و اراک را در جایگاههای بعدی برشمرد و گفت: طی چهار سال اخیر حفاری های غیرمجاز در استان انجام نشده است و هیچ چاه غیرمجازی به چاههای غیرمجاز افزوده نشده است که این امر به دلیل گستردگی گروههای گشت و بازرسی، اطلاع رسانی و اگاهی بخشی و مشارکت خود بهره برداران و نصب کنتورهای هوشمند بوده است.

وی همچنین خاطر نشان کرد: از ابتدای اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی در استان سه هزار حلقه چاه غیرمجاز پر شده است و در حال حاضر هم برای پر شدن یک هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان تقسیم بندی زمانی و شهرستانی صورت گرفته است و تا پایان برنامه هفتم توسعه تمامی چاههای فاقد پروانه در استان تعیین تکلیف خواهند شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی در خصوص نصب کنتورهای هوشمند نیز گفت:نصب این کنتورها الزامی است اما در حوزه تأمین مالی مورد نیاز نصب این کنتورها در قانون بودجه مغایرت هایی وجود دارد گاهی دولت هزینه را متقبل می شود و گاهی هزینه ها را بر عهده کشاورز می گذارد که در این صوت کشاورزان نیز  تمایلی به نصب کنتور ندارند و روند نصب این کنتورها بسیار کند است.

مهندس آمره ای ادامه داد: از ابتدای اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی تاکنون 1500 دستگاه کنتور حجمی هوشمند بر روی چاهها نصب شده که باعث جلوگیری از اضافه برداشت تا 34 میلیون مترمکعب آب شده است.

وی همچنین از تدوین سند سازگاری با کم آبی در استان خبر داد و افزود: در حال حاضر مصارف کل آب در استان حدود 3 میلیارد متر مکعب است که کاهش برداشت از منابع آب زیرزمینی استان به میزان 700 میلیون مترمکعب تا پایان برنامه های ششم و هفتم توسعه از مهمترین اهداف این برنامه است

وی تاکید کرد: عموماً این کاهش مصرف در بخش کشاورزی است چرا که حدود 91 درصد آب در استان در اختیار این بخش است و مابقی در اختیار بخش های دیگر همچون شرب، صنعت، خدمات و فضای سبز و برای آنها نیز برنامه هایی به جهت کاهش مصرف پیش بینی  شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی بیان کرد: در بخش کشاورزی با کنترل اضافه برداشت ها، تعیین تکلیف چاههای غیرمجاز،نصب کنتورهای حجمی و برنامه های دیگر موفق خواهیم شد طی برنامه ششم و هفتم توسعه  این کاهش مصرف در منابع آب زیرزمینی را محقق کنیم.

وی خاطر نشان کرد: در کنار این برنامه، برنامه ای نیز توسط جهاد کشاورزی تدوین شده که جبران کننده این کاهش مصرف خواهد بود و با این برنامه جبرانی اگرچه ما میزان برداشت ها از منابع آبی را کاهش می دهیم ولی سطح زیرکشت و میزان تولیدات در استان کاهش پیدا  نخواهد کرد.

مهندس آمره ای افزود: در این برنامه جایگزین جهاد کشاورزی با اجرای سیستم های تحت فشار، اصلاح الگوی کشت  و... موفق خواهیم شد هم میزان تولید را حفظ کنیم و هم بخشی از آب را که مازاد برداشت می کنیم مدیریت کنیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی همچنین گفت: اگرچه سفره های آب زیرزمینی در استان طی دو سال اخیر یک بهبود نسبی داشتند اما همچنان تمامی دشت های استان مرکزی به جهت توسعه برداشت از منابع آب زیرزمینی و کشاورزی ممنوعه هستند.

کد خبر: 53
منبع خبر: 
  تاریخ خبر : 16 مرداد 1399
 397