مدیرعامل شرکت آب منطقهای سیستان و بلوچستان گفت: برداشت بیرویه از منابع آبهای زیرزمینی استان باعث افت شدید سطع آبهای زیرزمینی شده است.
بهگزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، "محمد دلمرادی" در این رابطه افزود: بیش از 90 درصد منابع آب زیرزمینی این استان در بخش کشاورزی مصرف میشود که فاصله زیادی با استانداردهای جهانی و کشوری دارد.
وی افزود: منابع آبهای زیرزمینی از منابع استراتژیک و مهم کشور محسوب میشود و بر این اساس برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، وزارت نیرو را موظف کرده در هر برنامه پنچ ساله 25 درصد کسری مخزن دشتهای ممنوعه را کاهش دهد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سیستان و بلوچستان اضافه کرد: وزارت نیرو برای جلوگیری از تشدید بحران در دشتهای ممنوعه، طرحها و پروژههای مهمی را در دستورکار دارد که طرح احیا و تعادلبخشی از منابع آبهای زیرزمینی از مهمترین آنهاست و این طرح قرار است با کمک کشاورزان برداشت و تغذیه آبهای زیرزمینی را به تعادل برساند.
دلمرادی با اشاره به 43 محدوده مطالعاتی منابع آب در استان گفت: از این مجموعه مطالعاتی 15 محدوده آزاد، 9 محدوده ممنوعه، 6 محدوده پیشنهاد ممنوعه و 13 محدوده فاقد آبخوان است که در آبخوانهای سیستان و بلوچستان سالانه 105 میلیون مترمکعب و در مجموع محدودههای مطالعاتی 550 میلیون مترمکعب کسری مخزن وجود دارد.
وی کمبود نزولات جوی و برداشت بیرویه از منابع موجود را مهمترین علت افت منابع آبی دانست و درباره سیمای آب استان افزود: شمال استان شامل منطقه سیستان وابسته به منابع آبهای سطحی و آورد رودخانه هیرمند بوده و فاقد پتانسیل آبهای زیرزمینی است. در ناحیه میانی استان نیز آب برای مصارف مختلف از سفرههای زیرزمینی تامین میشود و در جنوب استان تلفیقی از آبهای زیرزمینی و سطحی وجود دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سیستان و بلوچستان در پایان یادآور شد: مجموع منابع آب زیرزمینی استان 18 هزار و 390 منبع شامل چشمه، قنات و چاه است.